Je ziet het steeds meer in de straten. Buurtgenoten die hun woonruimte flink vergroten met een dakopbouw. Het is een relatief eenvoudige oplossing, welke binnen enkele uren al geplaatst is en het geeft een flinke uitbouw aan je woning. Maar natuurlijk vraagt je jezelf af of het wel iets voor jou is en wat kost zo’n dakopbouw precies. Graag geef ik je meer informatie over deze ruimte vergrotende oplossing, zodat je makkelijker een beslissing kan maken.
Verschillende soorten dakopbouw
Er zijn twee verschillende soorten dakopbouwen, namelijk: een prefab dakopbouw en een houten dakopbouw. Beide soorten verschillen in prijs, maar ook in plaatsingstijd. Het grootste verschil zit hem in het laatste. Een prefab dakopbouw houdt namelijk in dat het een geprefabriceerd is. Op de locatie van de fabrikant bouwt men vooraf de dakopbouw, zodat men bij jouw woning enkel het gat in het dak hoeven te maken en de dakopbouw direct hierop kunnen laten takelen.
Dit scheelt een hoop tijd. Hierdoor is de prijs voor een prefab dakopbouw meestal ook lager dan een houten dakopbouw, welke men ter plaatse bouwt. Naast een dakopbouw op een schuin dak is een dakopbouw op een plat dak ook mogelijk. Ook deze dakopbouwen kunnen geprefabriceerd worden.

Kosten dakopbouw
De kosten van een dakopbouw zijn grofweg afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij kan je denken aan het soort dak waarop men gaat bouwen, hoe groot moet de dakopbouw worden, is het eenvoudig te plaatsen, kan het geprefabriceerd worden en van welk materiaal moet de dakopbouw worden gemaakt?
Meestal is het plaatsen op een schuin dak meer tijdrovend. Dit heeft te maken met de dakpannen die men moet verwijderen. Bij platte daken is dit vaak een kwestie van enkel de dakbedekking doorsnijden/doorzagen. Voor de factor van de grootte, spreekt het voor zich dat hoe groter het oppervlak, hoe meer materiaal er nodig is en dus hoe hoger de kosten. Hoe gemakkelijk het plaatsen van de dakopbouw is, is helemaal afhankelijk van het soort dak en de locatie. Zo kost het plaatsen op een schuin dak vaak iets meer tijd, dan bij een plat dak. En is een makkelijk te bereiken dak voor de hijskraan weer sneller dan een lastig bereikbaar dak. De laatste twee punten zijn vaak waar de grote verschillen in prijs ontstaan. Een geprefabriceerde dakopbouw zijn vaak goedkoper dan een ter plaatse gebouwde dakopbouw. Dit heeft te maken met het verschil in arbeidsuren die nodig zijn voor het opbouwen en plaatsen. De materialen die worden gebruikt voor fabricage van de dakopbouw spelen ook een grote rol op de kosten.
Wil je bijvoorbeeld graag dat de dakopbouw volledig met kunststof wordt afgewerkt? Dan betaal je hier vaak meer geld voor dan een afwerking met hout. Al deze zaken dien je rekening mee te houden bij het zoeken naar de juiste leverancier van jouw dakopbouw. Het is voor de meeste mensen een grote investering, maar dat betaalt zich direct terug in de overvloed aan ruimte die ermee gecreëerd wordt. Om je verder te oriënteren is het handig om eens een offerte te laten opstellen voor een dakopbouw naar jouw wensen. Vanuit dat startpunt is het vaak gemakkelijk om te beoordelen of het aansluit op je wensen, of dat je de dakopbouw toch liever in aangepaste vorm ziet.